Het is weer die tijd van het jaar, de grootste landbouwbeurs op het zuidelijk halfrond in Mystery Creek, Nieuw-Zeeland, bekend als Fieldays. Aangezien Nieuw-Zeeland zo'n op landbouw gebaseerde economie is, is Fieldays een relatief groot probleem.

Sinds ik me kan herinneren ga ik met mijn opa mee naar Fieldays, een traditie die ik morgen zal voortzetten. Toen ik een jong kind was in de leeftijd van 8-13 jaar, bracht ik uren door in de schuur om allerlei rare en prachtige constructies te bouwen. Op een dag voorafgaand aan Fieldays besloot ik, samen met de hulp van mijn grootvader, dat we iets moesten doen aan de wedstrijd van de jonge vernieuwer.

Na lang en hard nadenken over wat we zouden kunnen maken om mee te doen aan de wedstrijd, hebben we een stuk gebogen nummer 8 draad ingevoerd. Ongeveer een jaar eerder was ik op mijn 50cc-motor over de boerderijbaan aan het racen, toen ik uit het niets werd meegenomen door een bandpoort die ik niet had gezien. Mijn fiets vloog over de kop en ik lag plat op mijn rug. Dit speciale stuk draad met nummer 8 dat ik meedeed aan de Innovators-competitie was om dit probleem op te lossen - het zou mensen in staat stellen om tape-poorten te zien in plaats van er op hun motorfietsen doorheen te vliegen. De draad die we hebben gemaakt, is in een vergelijkbare vorm gebogen als een vishaak en is verbonden met de tape-poort. Wanneer er een grote hoeveelheid spanning op werd uitgeoefend, zou de poort openspringen.

Ik bracht vier dagen door bij de Fielday's om mijn stand te bemannen en enthousiast aan mensen te demonstreren hoe mijn gebogen stuk draad van nummer 8 werkte. Op de laatste dag kreeg ik te horen dat ik $ 500 had gewonnen, wat op dat moment enorm veel geld voor mij was. Ik weet zeker dat mijn grootvader waarschijnlijk wat meer had uitgegeven om alles bij elkaar te krijgen, maar dat deed er niet toe. Ik was opgetogen!

Ik vind dat de beste ontwerpen vaak de eenvoudigste zijn. Dit is een klassiek voorbeeld, aangezien ons winnende ontwerp niet veel eenvoudiger had kunnen zijn dan een gebogen stuk draad van nummer 8. Misschien zou je een soort sensor kunnen maken die een naderende motor zou detecteren en het hek zou intrekken, of je kunt gewoon iets als dit optillen dat hetzelfde doel op een veel eenvoudigere manier dient. Ik heb de neiging om te ontdekken dat sommige van de meest creatieve mensen boeren, lassers, monteurs en dergelijke zijn, die creatief zijn uit noodzaak. Dit soort mensen zullen een probleem in de meest elementaire zin bekijken en het oplossen in plaats van te proberen het te ingewikkeld te maken.

Even terzijde, grootouders zijn geweldig! Terwijl ik dit schrijf, denk ik aan de geweldige tijd die ik had met mijn grootvader die van en naar de Fieldays ging, kopjes thee deelde en mensen ons apparaat liet zien.

Bedankt voor het lezen en een fijne week!

George