Stine Dulong, SkandiHus Londen

keramist

 

Stine Dulong is een keramist uit Londen. Haar creaties worden begeerd door onder meer Nigella Lawson, Ottolenghi en Jamie Oliver. De studio van SkandiHus, gevestigd in Hackney, werd onlangs ook door TimeOut uitgeroepen tot de beste aardewerkklas in Londen. We stelden Stine een paar vragen over haar studio en hoe ze creativiteit en productiviteit in balans houdt.

Vertel ons iets over jezelf en Skandihus.

Ik ben opgegroeid in Denemarken en voor mij draagt SkandiHus de Scandinavische designkenmerken van minimale afleiding met maximale functionaliteit en schoonheid. SkandiHus draait om handgemaakt keramiek van hoge kwaliteit dat betaalbaar, stijlvol en relevant is. Ik werk meestal met lichte kleuren en probeer die ingetogen impact van minimaal, utilitair ontwerp te maken.

De naam is afkomstig van 'Skandi' plus 'hus', het Deense woord voor huis, en het hele ethos van mijn werk is gebaseerd op mijn overtuiging dat het huis onze haven is. Het vertegenwoordigt de belangrijkste dingen in ons leven - ons gezin, waar we vrienden verwelkomen en waar we ons ontspannen. Thuis moet een plaats van rust en tevredenheid zijn en mijn werk wil dat aanvullen. Ik denk dat functionalware heeft gefaald als het de rust van een huis verstoort.

Je hebt een ongelooflijke ruimte! Wat was je visie voor de Skandihus-studio?

Dank u. Mijn tweede studio is oorspronkelijk ontstaan uit een behoefte om het bedrijf uit te breiden. We barstten letterlijk uit onze voegen in de oude studio, zowel wat betreft mijn eigen "productie" - dingen die sneller verkochten dan ik ze kon maken - maar ook onze lessen en privé-evenementen waren bijna uitverkocht voordat we ze online hadden gezet. Nu we twee studio's hebben, kunnen we letterlijk twee keer zoveel aanbieden van alles wat fantastisch is.

Mijn visie voor de ruimte was om een oase te creëren die onze studenten een pauze zou geven van de stress van het dagelijks leven. Ergens om verbinding te maken met de klei, zichzelf en hun hart en hun batterijen op te laden, omringd door planten en goede energie. Een van mijn studenten noemt SkandiHus gekscherend voor zijn "kleiheiligdom" en ik ben behoorlijk chuffed met dat label.

Hoe ziet jouw creatieve proces eruit?

Ik prijs mezelf heel gelukkig dat ik meer ideeën in mijn hoofd heb dan ik ooit zou kunnen maken. Ik schreef mijn ideeën vaak op, maar als ik eerlijk ben, ga ik er zelden naar terug om ze te bekijken. Ik heb een beetje een fotografisch geheugen, dus ik schets geen dingen, ik visualiseer ze en maak ze dan. Het kan ook zijn omdat ik autodidact ben dat mijn creatieve proces zo ongestructureerd en rommelig is; Toch vind ik het leuk op deze manier. Ik denk dat een deel van de vreugde voor mij verloren zou gaan als ik er heel gestructureerd mee om moest gaan. Mijn favoriete benadering is om de klei te laten worden wat het wil zijn, om dingen gewoon tussen mijn handen vorm te laten krijgen.

U bent oorspronkelijk begonnen als advocaat voordat u uw roeping als keramist vond. Hoe denk je dat deze achtergrond je huidige werkomgeving heeft gevormd?

Terugkijkend op de persoon die ik was in mijn tijd als advocaat, denk ik dat ik me zowel vrij leeg van binnen voelde als een nogal afstandelijk leven leidde, altijd streefde naar meer of iets beters - of meer ter zake, altijd het gevoel had dat ik moest iets meer zijn of beter doen. Ik was op deze eindeloze vermoeiende zoektocht naar boven (wat volgens mij een culturele tendens is in onze laat-kapitalistische industriële groeiwereld).

Door met klei te werken in mijn avondlessen pottenbakken, kon ik stoppen met streven en in het moment blijven met wat ik aan het doen was. Ik begrijp nu dat wat er met mij gebeurde was dat stopte met zoeken naar iets buiten mij om de leegte die ik van binnen voelde te vullen. Ik stopte langzaam met streven en begon op de een of andere manier te geloven dat ik genoeg was. Werken met klei zorgde voor een hernieuwde verbinding voor mijmet mezelf, de natuur en de wereld om me heen een soort van opnieuw verbinden van mijn handen, hart en geest als je wilt.  De psycholoog Mihaly Csikzentmihalyi stelt dat ambachten, zoals aardewerk, ons in staat stellen om in een 'flow'-staat te komen, een perfecte onderdompelende staat van evenwicht tussen vaardigheid en uitdaging.

In deze betekenis, het ethos van het merk SkandiHus weerspiegelt het proces dat ik in mijn eigen leven heb doorgemaakt om mezelf te ontdoen van 'verstoring'. Ik ben langzamer gaan werken en ben me veel meer bewust van alles wat ik doe en het lijdt geen twijfel dat de nieuwe studio is beïnvloed door deze langzamere en minder "drukke" aanpak. Ik heb de kleuren neutraal gehouden, zoveel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt en een overzichtelijke ruimte ontworpen die het mogelijk maakt om in een "flow" -toestand te komen.

Wat inspireert jou?

Het kostte me een tijdje om te begrijpen hoe beïnvloed ik door de natuur ben. Mijn hele leven ben ik veel buiten geweest - in mijn jeugd was ik een Deens nationaal kampioenszeiler en tegenwoordig ben ik een fervent bergbeklimmer en wandelaar. Tot voor kort had ik nooit echt nagedacht over hoe dat mijn werk beïnvloedt. Nu is het me vrij duidelijk dat een wandeling in het bos altijd leidt tot een hoofd vol nieuwe ideeën en dat mijn ontwerpen bijna "natuur" schreeuwen! De kleuren die ik gebruik doen denken aan de kuststreek van Hellerup, vlakbij Kopenhagen, waar ik ben opgegroeid. Ik hou van de zee, het was mijn leven en ik heb een groot deel van mijn tienerjaren gezeild. De invloed van de zee wordt weerspiegeld in veel van de kleuren die ik gebruik: natuurlijk wit, zeeblauw, lagune, turkoois en diepblauw.

Je kunt dit duidelijk zien in de Wild Wave Platter omdat ik een mix van twee verschillende glazuren gebruik om de complexe en veranderende kleur van de zee weer te geven van de witte top van de golven tot de diepe en donkerblauwe zeeën eronder. De zee voor Denemarken is erg donkerblauw, vooral in de herfst en lente.

Ik denk ook dat mijn behoefte om te aarden en verbinding te maken met de aarde wordt weerspiegeld in mijn onderbewuste beslissing om veel van mijn werk op sommige plaatsen ongeglazuurd te laten, waardoor de ruwe textuur en kleur van de gebakken klei zichtbaar wordt.

 

Je hebt een aantal grote culinaire namen die je keramiek gebruiken, wat is je meest trotse prestatie met SkandiHus?

Ik vind deze vraag heel moeilijk te beantwoorden. Ik heb vaak het klassieke 'overachiever'-gevoel dat ik het nooit goed genoeg doe, dus trots is niet iets dat ik vaak voel. Ik had onlangs een moment waarop ik midden op een werkdag stopte en naar de nieuwe studioruimte keek, omringd door mijn team, allemaal in hun eigen versie van een "flow" -staat. Ik voelde me ineens zo trots dat ik dit had gemaakt, dat het allemaal begon als een idee in mijn hoofd en hier stond ik er middenin, omringd door positieve vibes en goede energie. Oh, en de opdracht krijgen van Nigella Lawson om borden te maken voor haar privégebruik was ook best gaaf...

 

Wat heb je geleerd dat belangrijk is voor het behouden van productiviteit en balans? Zeker als je carrière ook je hobby is?

Ik dacht altijd dat "balans" een grappige manier was om erover na te denken. Balans tussen wat? Jezelf vermoorden met werk en dan vrij nemen om voor jezelf te zorgen omdat je een leven hebt gecreëerd dat zo snel gaat dat het niet houdbaar is? Voor mij is het heel belangrijk om te onthouden dat ik van elke stap moet genieten in plaats van me alleen te concentreren op waar ik naartoe wil of wat ik wil bereiken. Het is heel gemakkelijk om de hele tijd aan het werk te zijn zonder ergens van te genieten omdat je er niet bent. Ik denk dat "balans" kan worden bereikt door aanwezig te zijn, wat je ook doet. Dit is duidelijk niet iets dat ik altijd weet te bereiken, maar het is iets waar ik me bewust van ben en probeer te doen. Ik denk echt niet dat "zelfzorg" of "balans" niet iets zou moeten zijn dat we doen om aan ons leven te ontsnappen, omdat het zo overweldigend en stressvol is geworden dat we er even tussenuit moeten. Het zou onderdeel moeten zijn van alles wat we doen en soms heeft het de vorm van het doen van mijn btw-aangifte zodat ik de volgende ochtend (zonder schuldgevoel) een boswandeling kan maken, soms is het die yogales en soms gaat het uit 's morgens de wekker zodat ik een uurtje langer kan slapen.

 

Je hebt zojuist een Rond teken voor je studio, wat is, afgezien hiervan, je favoriete George en Willy-tool?

Ja, dat heb ik en ik ben er zo verliefd op. Ik vind het moeilijk om maar één favoriete tool te kiezen, want ik ben echt zo verliefd op al je producten. Als ik er een moet kiezen, zou het de Studioroller. Het zingt naar mijn hart in termen van zowel mooi als functioneel zijn.
Foto's met dank aan:
Justin De Souza (studio-opnames)
Nassima Rothacker (productfoto's)
Eleonora Agostini (portret + roze vaasschot)