Stine Dulong, SkandiHus London

Keramiker

 

Stine Dulong är en Londonbaserad keramiker. Hennes skapelser är eftertraktade av personer som Nigella Lawson, Ottolenghi och Jamie Oliver. Studion SkandiHus, baserad i Hackney, utsågs också nyligen till den bästa keramikklassen i London av TimeOut. Vi ställde några frågor till Stine om hennes studio och hur hon balanserar kreativitet och produktivitet. 

Berätta lite om dig själv och Skandihus.

Jag växte upp i Danmark och för mig bär SkandiHus skandinaviska designstämplar av minimal distraktion med maximal funktionalitet och skönhet. SkandiHus handlar om handgjord keramik av hög kvalitet som är prisvärd, snygg och relevant. Jag tenderar att arbeta med ljusa färger och försöker göra den diskreta effekten av minimal, utilitaristisk design.

Namnet kommer från 'Skandi' plus 'hus', det danska ordet för hus, och hela mitt arbete bygger på min övertygelse om att hemmet är vår fristad. Det representerar det viktigaste i våra liv – vår familj, där vi välkomnar vänner och där vi kopplar av. Hemmet ska vara en plats för lugn och förnöjsamhet och mitt arbete syftar till att komplettera det. Jag tror att funktionell programvara har misslyckats om den stör lugnet i ett hem.

Du har ett otroligt utrymme! Vad var din vision för Skandihusstudion?

Tack. Min andra studio föddes från början ur ett behov av att expandera verksamheten. Vi sprack bokstavligen i sömmarna i den gamla studion, både när det gäller min egen "produktion" - med saker som sålde snabbare än jag kunde göra dem - men även våra klasser och privata evenemang sålde slut nästan innan vi hade lagt ut dem online. Nu när vi har två studior kan vi bokstavligen erbjuda dubbelt så mycket av allt vilket är fantastiskt.

Min vision för rummet var att skapa en oas som skulle ge våra elever en paus från vardagens stress. Någonstans att komma för att få kontakt med leran, sig själva och sina hjärtan och ladda sina batterier, omgiven av växter och bra energi. En av mina elever kallar skämtsamt SkandiHus för sin "lerfristad" och jag är ganska nöjd med den etiketten. 

Hur ser din kreativa process ut?

Jag anser mig vara väldigt lyckligt lottad att jag har fler idéer som flyter runt i mitt huvud än jag någonsin skulle kunna göra. Jag brukade skriva ner mina idéer mycket men jag går sällan tillbaka för att titta på dem om jag är ärlig. Jag har lite av ett fotografiskt minne så jag skissar inte ner saker, jag bara visualiserar dem och gör dem sedan. Det kan också bero på att jag är självlärd att min kreativa process är så ostrukturerad och rörig; Jag gillar det ändå så här. Jag tror att en del av glädjen skulle försvinna för mig om jag måste börja vara väldigt strukturerad kring det. Mitt favoritupplägg är att låta leran bli vad den vill vara, att bara låta saker ta form mellan mina händer.

Du började ursprungligen som advokat innan du hittade ditt kall som keramiker. Hur tror du att denna bakgrund har format din nuvarande arbetsmiljö?

När jag ser tillbaka på den person jag var tillbaka på min advokattid, tror jag att jag både kände mig ganska tom inombords och levde ett ganska avskilt liv, alltid strävade efter mer eller något bättre - eller mer till punkten, alltid kände att jag måste vara något mer eller göra bättre. Jag var på detta oändliga utmattande sökande uppåt (som jag tror är en kulturell tendens i vår sena kapitalistiska industriella tillväxtvärld).

Att arbeta med lera i mina kvällskurser i keramik gjorde att jag kunde sluta sträva och hålla mig i ögonblicket med det jag gjorde. Jag förstår nu att det som hände mig var det jag slutade leta efter något utanför mig för att fylla den tomhet jag kände inombords. Jag slutade sakta sträva och började på något sätt tro att jag räckte. Att arbeta med lera underlättade en återkoppling för migmed mig själv, naturen och världen omkring mig ungefär återanslutning av mina händer, hjärta och sinne om du vill.  Psykologen Mihaly Csikzentmihalyi hävdar att hantverk, som keramik, tillåter oss att gå in i ett "flow"-tillstånd, ett perfekt uppslukande tillstånd av balans mellan skicklighet och utmaning.  

I det här sammanhanget, Etiken för varumärket SkandiHus speglar den process som jag har gått igenom i mitt eget liv för att bli av med "störningar". Jag har saktat ner och är mycket mer medveten om allt jag gör och det råder ingen tvekan om att den nya studion har påverkats av detta långsammare och mindre "upptagna" tillvägagångssätt. Jag har hållit färgerna neutrala, använt naturliga material så mycket som möjligt och designat ett stökfritt utrymme som underlättar möjligheten att komma in i ett "flow"-tillstånd.

Vad inspirerar dig?

Det tog mig ett tag att förstå hur påverkad jag är av naturen. Hela mitt liv har jag tillbringat mycket tid utomhus - i min ungdom var jag en dansk nationell mästare i seglare, och idag är jag en ivrig bergsklättrare och vandrare. Fram till nyligen hade jag aldrig tänkt så mycket på hur det påverkar mitt arbete. Nu är det ganska uppenbart för mig att en promenad i skogen alltid leder till att mitt huvud fylls av nya idéer och att mina mönster nästan skriker "natur"! Färgerna som jag använder påminner om kustregionen Hellerup, nära Köpenhamn, där jag växte upp. Jag älskar havet, det var mitt liv och jag tillbringade mycket av mina tonår med att segla. Havets inflytande återspeglas i många av de färger jag använder – naturliga vita, havsblå, lagun, turkos och djupblå. 

Du kan tydligt se detta i Wild Wave Platter eftersom jag använder en blandning av två olika glasyrer för att reflektera havets komplexa och skiftande färg från vågornas vita krön till det djupa och mörkblå havet under. Havet utanför Danmark är mycket mörkblått, särskilt på hösten och våren. 

Jag tror också att mitt behov av att jorda och ansluta till jorden återspeglas i mitt undermedvetna beslut att lämna mycket av mitt arbete oglaserat på platser, vilket exponerar den råa strukturen och färgen på den brända leran.  

 

Du har några stora kulinariska namn som använder din keramik, vad har varit din stoltaste prestation med SkandiHus?

Jag tycker att denna fråga är väldigt svår att svara på. Jag har ofta de klassiska "overachiever"-känslorna att aldrig göra tillräckligt bra, så stolthet är inget jag ofta känner. Jag hade ett ögonblick nyligen där jag stannade mitt under en arbetsdag och tittade på det nya studioutrymmet, omgiven av mitt team alla i sin egen version av ett "flow"-tillstånd. Jag kände mig plötsligt så stolt över att jag skapat det här, att allt började som en idé i mitt huvud och här stod jag mitt i det, omgiven av positiva vibbar och bra energi. Åh, och att få i uppdrag av Nigella Lawson att göra tallrikar för privat bruk var också ganska häftigt...

 

Vad har du lärt dig är viktigt för att upprätthålla produktivitet och balans? Speciellt när din karriär också är din hobby?

Jag har alltid tyckt att "balans" var ett roligt sätt att tänka på det. Balans mellan vad? Att ta livet av sig med jobbet och sedan ta ledigt för att göra egenvård för att du har skapat ett liv som är så högt tempo att det inte är hållbart? För mig är en riktigt viktig sak att komma ihåg att njuta av varje steg på vägen istället för att bara fokusera på vart jag vill komma eller vad jag vill uppnå. Det är väldigt lätt att sluta bara jobba hela tiden utan att njuta av någonting för att man inte är närvarande. Jag tror att "balans" kan uppnås genom att vara närvarande oavsett vad man gör. Uppenbarligen är detta inte något som jag alltid lyckas uppnå men det är något jag är uppmärksam på och försöker göra. Jag tycker verkligen inte att "självvård" eller "balans" inte borde vara något vi gör för att fly vårt liv eftersom det har blivit så överväldigande och stressigt att vi behöver en paus från det. Det ska vara en del av allt vi gör och ibland tar det formen av att göra min momsdeklaration så att jag kan gå en promenad i skogen följande morgon (skuldfri), ibland är det yogapass och andra gånger är det att stänga av. alarmet på morgonen så jag kan sova en timme extra.

 

Du har precis lagt vantarna på en Runda tecken för din studio, förutom detta, vilket är ditt favoritverktyg från George och Willy?

Ja, det har jag och jag är så kär i det. Handen på hjärtat, jag har svårt att välja bara ett favoritverktyg eftersom jag verkligen är så kär i alla dina produkter. Om jag måste välja en så måste det vara Studio Roller. Det sjunger till mitt hjärta när det gäller att vara både vacker och funktionell.
Bilder med tillstånd av:
Justin De Souza (studiobilder)
Nassima Rothacker (produktbilder)
Eleonora Agostini (porträtt + rosa vasbild)
Bold Commerce Collaborator