Det är den tiden på året igen, den största jordbruksmässan på södra halvklotet i Mystery Creek, Nya Zeeland, känd som Fieldays. Med tanke på att Nya Zeeland är en sådan jordbruksbaserad ekonomi är Fieldays en relativt stor sak.

Sedan jag kan minnas har jag åkt på Fieldays med min farfar, en tradition jag kommer att fortsätta med imorgon. När jag var ett litet barn i åldrarna 8-13 år brukade jag tillbringa timmar i skjulet och bygga alla möjliga konstiga och underbara tillbehör. En dag före Fieldays bestämde jag mig, tillsammans med min farfars hjälp, att vi behövde delta i den unga innovatörens tävling. 

Efter att ha funderat länge och noggrant på vad vi skulle kunna skapa för att delta i tävlingen, angav vi en bit böjd 8-tråd. Ett år eller så innan hade jag suttit nerför gårdsbanan på min 50cc motorcykel när jag från ingenstans fördes ut av en tejpport som jag inte hade sett. Min cykel flög och jag lämnades platt på rygg. Den här speciella tråden nummer 8 som jag var med i Innovators-tävlingen var för att lösa det här problemet – det skulle göra det möjligt för människor att se tejpportar istället för att flyga genom dem på sina motorcyklar. Tråden vi skapade böjdes till en liknande form som en fiskekrok och den kopplades till tejpporten. När en stor mängd spänning applicerades på den öppnades porten. 

Jag tillbringade fyra dagar på Fielday's och bemannade min monter och demonstrerade entusiastiskt för folk hur min böjda bit nummer 8-tråd fungerade. Den sista dagen fick jag veta att jag hade vunnit 0, vilket var enorma pengar för mig i det skedet. Jag är säker på att min farfar förmodligen hade spenderat lite mer än så för att få ihop allt, men det spelade ingen roll. Jag blev peppad!

Jag tycker att de bästa designerna tenderar att vara de enklaste. Detta är ett klassiskt exempel med tanke på att vår vinnande design inte kunde ha varit mycket enklare än en böjd bit nummer 8-tråd. Du kanske kan gå och göra någon slags sensor som kan upptäcka en motorcykel som kommer och dra in porten, eller så kan du bara sätta upp något sånt här som tjänar samma syfte på ett mycket enklare sätt. Jag brukar upptäcka att några av de mest kreativa människorna är bönder, svetsare, mekaniker och liknande, som är kreativa av nödvändighet. Den här typen av människor kommer att titta på ett problem i den mest grundläggande bemärkelsen och lösa det snarare än att försöka göra det för komplicerat. 

Dessutom är morföräldrar fantastiska! När jag skriver det här tänker jag på den underbara tid jag hade med min farfar på väg till och från Fieldays, delade koppar te och visade folk vårt redskap.

Tack för att du läser och ha en bra vecka!

George

BentoSMB Inc. Collaborator